саід пише:Кінний табір є табором з підвищеним травматизмом. Чи траплялися якісь прикрі випадки під час Герців?
Так!
Час від часу учасники можуть падати з коня. Але це не означає, що всі вони падають. Це може бути кілька учасників за табір.
На першому занятті крім техніки безпеки пояснюється і відпрацьовується зістрибування і падіння з коня, щоб при надзвичайній пригоді учасники знали що робити, бути підготовленими. Тому у нас небуло переломів на таборі. Надіємся у подальшому теж.
Що так пам'ятаю, то це кілька випадків.
На першому Герці учасник упав з коня у манежі. Вдарився. Ушкоджень не було. Лише синці.
Також ще один учасник впав на смізі перешкод (біг і лазання по мотузкам не на коні). Був вивих зап'ястя.
На другому Герці я не був, тому сказати нічого не можу.
На третьому Герці дівчинка наступила на дошку із гвіздком у лісі і пробила ногу. Доправили у лікарню. Після перев'язки її повернули на табір. Щоб хтось падав із коня не пам'ятаю. Але могло бути.
На четвертому Гнрці (Січі) упав учасник на "дупу". Під час вечері їв стоячи, не сідав і в ту ніч спав на животі.
Ще один учасник неправильно спрямував коня (до конюшні)і перейшов на галоп. Кінь до конюшні, води, їжі завжди скаче швидко і нехоче зупинятися, тому учасник зістрибнув. Ушкоджень небуло. Були синці.
Ще одного учасника вкусила оса у горло, почало розпухати, а в інгого проявилася алергія - обох доставили до лікарні.
Один же учасник не вдягнув накриття на голову. Зомлів. Але з коня не упав і ушкоджень небуло.
Це ті випадки, які я пам'ятаю. Ми усвідомлюємо важкість проведення кінного табору і безпосередньо кінних занять верхи, тому на заняттях зазвичай біля кожного коня і учасника кваліфікований інструктор.
Ще одне хочеться сказати, що кінь досить чуйна і розумна тварина, яка відчуває вершника і при потребі може сама зупинитися чи й навіть допомогти.
Тому важливо, щоб між конем і вершником встановилася дружня атмосфера. Для цього є різні засоби, як то підгодівля, приязна розмова та інше.